Selecteer een pagina

over rebirthing breathwork

de helende kracht van de adem

Deze content is gebaseerd op een artikel dat ik in samenwerking met The Breathwork Movement heb geschreven in april 2022.

Wat is Rebirthing Breathwork en wat maakt dat het andes is dan de andere vormen van ademwerk? Dat is een vraag die ik vaak voorbij hoorde komen. Rebirthing is een ademhalingstechniek waarbij je contact maakt met de goddelijke levensenergie in jezelf. Door deze holistische, intuïtieve vorm van ademhalen ontstaat een diepe ontspanning. Rebirthing breathwork wordt ook wel ‘conscious connected breathing’ genoemd.

Maar Rebirthing is zoveel meer dan een ademtechniek. Rebirthing maakt het namelijk mogelijk om de kracht van je eigen adem in te zetten om op zowel fysiek als mentaal, emotioneel en spiritueel niveau heling te brengen. Je ademhaling brengt je in contact met emoties en herinneringen, vooral wanneer deze onverwerkt of weggedrukt zijn, waardoor je deze kunt verwerken en loslaten.

Hoe werkt dat, emoties loslaten via je adem?

Rebirthing bestaat uit drie pijlers, waarvan de adem zelf (en het bevrijden van het ademmechanisme) er één is. De andere twee pijlers zijn spirituele psychologie – dat gaat over zaken zoals je mindset, je creatiekracht en traumaverwerking – en spirituele purificatie, waarbij de elementen water, vuur, aarde, lucht en spirit worden ingezet om je energielichaam te reinigen en te balanceren.

Je adem is onlosmakelijk verbonden met je leven: het is er altijd. Hoe je ademt zegt ontzettend veel over hoe het met je gaat. Als je bang bent of schrikt, houd je je adem in. Als je boos bent, versnelt je adem.

Je adem is direct verbonden met je gevoel, als mens controleren we onze gevoelens met onze adem. Emoties of gevoelens die we met onze adem onderdrukken, kunnen we niet verwerken. Met Rebirthing kan je een gecontroleerd of geforceerd adempatroon op een liefdevolle en zachte manier doorbreken en daarmee ook de blokkades, verdrongen emoties of patronen die je niet langer dienen. Door te ‘leren’ ademhalen, en je veilig te voelen in de ademhaling, leer je (weer) vrij en ontspannen te leven.

Wat is er zo speciaal aan Rebirthing Breathwork?

Toen Leonard Orr, de grondlegger van de Rebirthing Breathwork, de techniek ontwikkelde in de jaren ’60 en ’70, werden de sessies 1-op-1 in een warm bad gegeven. Een warm bad bootst de baarmoederervaring na, wat een veilig en ontspannen gevoel geeft.

Tegenwoordig gebeurt Rebirthing meestal ‘op het droge’, maar officieel is het nog steeds altijd 1-op-1. Bij Rebirthing duren de sessies langer dan bij de meeste andere technieken, namelijk minimaal 1 uur, maar vaak zelfs wel 1,5 tot 2 uur. Dat sessies zo lang kunnen duren, is omdat er rekening wordt gehouden met de energiecycli van de individu die de sessie ondergaat. Soms maak je meerdere cycli door tijdens één sessie, het is dan belangrijk deze allemaal te doorlopen van begin tot einde, totdat ze volledig geïntegreerd zijn.

Wat Rebirthing verder uniek maakt ten opzichte van andere ademtechnieken is dat het een zachtere vorm is van ademwerk, doordat enkel de neusademhaling gebruikt wordt, waar andere technieken ook mondademhaling of een mix van beide, bijvoorbeeld in via de neus en uit via de mond, gebruiken. Het ademen via de neus zorgt ervoor dat de nadi’s gestimuleerd worden; dit zijn energiebanen die door je systeem lopen. De energie komt in beweging, waardoor alle sensaties en gevoelens getransformeerd kunnen worden. Aan het einde van de sessie ervaren de meeste mensen diepe vrede, verbondenheid en helderheid.

Wat kan je verwachten tijdens een Rebirthing Breathwork sessie?

Het overheersende kenmerk van Rebirthing Breathwork is eenvoud. Het begint met liggen, ontspannen en gewoon ademen. Rebirthing maakt gebruik van een gemakkelijk te volgen ademhalingstechniek genaamd ‘bewuste verbonden circulaire ademhaling’ die wordt begeleid door een getrainde Ademwerk-facilitator. Je ademt gedurende de hele sessie verbonden door je neus, wat inhoudt dat er geen pauzes zijn tussen de in- en de uitademing.

De verbonden ademhaling voelt heel natuurlijk, waardoor je in een staat van ontspanning raakt. Juist doordat je zo ontspannen bent, komen de gevoelens van spanning en stress die je bij je draagt, naar de oppervlakte.

Wanneer je in het dagelijks leven je adem gebruikt om je emotionele reacties te controleren, blijven die emoties vastzitten in je adem. Tijdens de ademsessie komen die emoties weer naar de oppervlakte. Maar omdat je tijdens een sessie verbonden doorademt, en je systeem dus de boodschap krijgt dat het veilig is, kan je de spanning gemakkelijker loslaten. Je herprogrammeert als het ware de ervaring.

Meerdere energiecycli tijdens een sessie, hoe werkt dat?

Tijdens een sessie ga je door meerdere cycli, waardoor je steeds kleine stukjes kunt helen en integreren, zowel op fysiek, mentaal, emotioneel, als spiritueel niveau.

Op die verschillende niveaus kan je tijdens de sessie allerlei sensaties ervaren. Op fysiek niveau kunnen dat krampen of tintelingen zijn. Op mentaal niveau kan het zijn dat er bepaalde inzichten of overtuigingen naar de oppervlakte komen, of dat er herinneringen naar boven komen. Ook kunnen er uiteenlopende emoties naar boven komen, die je eerder onderdrukt had. Echter omdat je nu bewust verbonden doorademt, kan je die emoties tijdens zo’n sessie makkelijker laten komen en gaan; ze blijven niet hangen, maar stromen als energie in beweging gewoon weer door.

De spirituele ervaringen die je kan meemaken zijn heel uiteenlopend, sommige mensen maken contact met engelen of met overleden dierbaren. Het zijn vooral hele persoonlijke ervaringen.

Binnen Rebirthing Breathwork is de adem slechts één van de drie pijlers. De adem is een hulpmiddel dat gebruikt wordt om het fysieke en emotionele lichaam te bevrijden van traumatische of onderdrukte ervaringen (zoals het geboortetrauma), en vooral ook om iemand contact te laten maken met zijn of haar innerlijke kracht – levensenergie, oftewel: de adem – om keuzes te maken die dienen.

Hoe ziet een Rebirthing traject eruit, hoeveel sessies zijn aan te raden?

Voor een volledig rebirthing traject worden tien van deze sessies geadviseerd. Dat heeft twee voordelen. Enerzijds zorgt dit voor een diepgaandere vertrouwensband met de begeleider, waardoor er ruimte ontstaat voor kwetsbaarheid. Anderzijds geeft dit de tijd om laagjes één voor één af te pellen.

Het gaat er dus niet om ‘quick-wins’ te halen, maar om een duurzame ontwikkeling, om juist nieuwe inzichten en ervaringen uit elke sessie ook echt te kunnen integreren. Daarnaast worden de verschillende onderwerpen uit de spirituele psychologie en spirituele purificatie onderdeel van het traject.

Is Rebirthing Breathwork voor iedereen?

Iedereen kan iets hebben aan Rebirthing Breathwork. Het is een vrij toegankelijke techniek: met een goede Rebirther kan bijna iedereen in tien sessies worden geholpen naar een vrije ademhaling, zodat je zowel energie als zuurstof kunt ademen.

Daarbij is het een volledig veilig proces dat problemen alleen aan het licht brengt als je in de juiste mentaliteit en tijdsbestek bent om ze te erkennen en ze daarom los te laten. Je kunt Rebirthing Breathwork gebruiken voor angst, trauma, slaap, stress en depressie, of om je leven en realiteit te veranderen. Je gedachten bepalen je realiteit. Omdat gedachten en gevoelens met elkaar samenhangen, helpt Rebirthing Breathwork je om de wereld en jezelf vanuit een ander, bewuster perspectief te bekijken.

Wat heeft Rebirthing Breathwork mij persoonlijk gebracht?

Sinds Rebirthing Breathwork op mijn pad is gekomen, heeft het me al ontzettend veel gebracht. Ik voel meer vertrouwen in het leven en voel me veiliger. Ik durf nu meer te vertrouwen op mijn intuïtie en innerlijke stem, en voel ik me meer thuis bij mezelf.

Ook heb ik veel stukken kunnen helen in de relatie met mijn moeder en kreeg ik inzichten in mijn patronen in liefdesrelaties. Daarbij heb ik ook veel innerlijk-kind-werk gedaan in combinatie met Rebirthing. Zo heb ik mijn geboorte kunnen herbeleven en daarin andere keuzes kunnen maken die me dienen. Maar ook heel praktisch: ik heb geen last meer van een knieblessure, geen last meer van prikkelbare darm syndroom en geen last meer van winterhanden en -tenen.

Hoe kan je facilitator worden?

Om Rebirthing Breathwork facilitator te worden, kun je de 21-daagse opleiding volgen die Leonard Orr heeft ontwikkeld, via een Master Rebirther die aangesloten is bij RIBA (Rebirth International Breathwork Association). In Nederland is daar één training voor, die ik samen met Heike Strombach organiseer. Heike heeft ruim 30 jaar samengewerkt met Leonard Orr en trainingen gegeven over de hele wereld.

In 2019 heeft Heike mij opgeleid tot Master Rebirther en sinds 2021 werken we samen in het geven van trainingen. Je kunt de opleiding in de originele vorm ook op andere plekken in de wereld volgen.

Tijdens de opleiding doorga je drie levels: allereerst ervaar je zelf tien Rebirthing Breathwork sessies en ga je door je eigen proces. Je wisselt dagelijks met andere deelnemers 1-op-1 breathwork sessies uit, je leert over de bewuste verbonden ademhaling, spirituele purificatie en spirituele psychologie tijdens de dagelijkse seminars, je ervaart stilte- en vuurdagen, warm- en koudwater Rebirthing sessies, en verschillende ceremonies zoals cacaoceremonies, ecstatic dance, en mantra’s zingen.